LA CONCA D’ÒDENA, SEU D’UNA PROVA PILOT SOBRE MOBILITAT INTEL·LIGENT

El servei compartit de vehicle elèctric MOBICO ja té 131 usuaris que han fet 166 desplaçaments en un mes i mig

vehicle elèctric MOBICO
SI el tema és compatible, veureu el botó «ample» a la barra d’eines de la imatge. Proveu-ho!
  • El Projecte està impulsat per l’Associació de municipis per la mobilitat AMTU, la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i l’Ajuntament de Castellolí, en col·laboració amb les empreses SEAT:CODE, Circuit Parcmotor i Servisimó
  • S’han recorregut 2.394 Km en vehicles elèctrics MOBICO que han suposat un estalvi de 0’35 tones de CO2 per al medi ambient

Des del dia 30 de setembre ja està en marxa MOBICO, el primer servei de vehicle elèctric compartit de la Conca d’Òdena, i l’acollida dels usuaris ha estat molt bona; per ara ja són 131 els conductors validats per la plataforma. Després d’un període de prova gratuït, el servei va començar sent de pagament al mes de novembre, i des d’aleshores s’han fet 166 desplaçaments. En un mes i mig s’han recorregut 2.394 quilòmetres, dels quals 1.900 km han estat en cotxe i 494 en moto, una diferència que s’explica principalment per la climatologia d’aquestes setmanes.

Pel que fa a la tipologia dels trajectes, la mitjana dels desplaçaments en cotxe és de 19 km i una durada de 29 minuts, i en moto de 7km i 15 minuts . Els municipis on més s’ha utilitzat el cotxe són Igualada (per on es realitzen un 67% dels viatges), Vilanova del Camí (13%) i Castellolí (12%), i els municipis on més s’han utilitzat les motos són Igualada (78% dels viatges), Vilanova del Camí (12%) i Santa Margarida de Montbui.

Pel que fa al perfil d’usuari del cotxe elèctric MOBICO és un home d’entre 35 i 45 anys resident a la Conca d’Òdena. El 22% dels usuaris té més de 45 anys, i el 22% en té entre 18 i 35. Pel que fa al gènere, el 94% dels usuaris de cotxe elèctric MOBICO són homes i el 6% dones, una xifra similar al dels usuaris de motos, tot i que en el cas de les motos baixa una mica la mitjana d’edat ja que el 41% té menys de 35 anys. Finalment, pel que fa l’ús per dies de la setmana, el divendres és el dia que es fan més viatges i el dilluns el dia que se’n fan menys.

Després de 7 setmanes de funcionament del servei a la Conca d’Òdena amb una flota de vehicles elèctrics de 8 cotxes i 12 motos, els impulsors han volgut fer balanç per donar a conèixer la bona acollida que ha tingut el servei entre la població i animar a més usuaris que es baixin l’APP i el provin, ja que encara hi ha vehicles infrautilitzats. Precisament per incentivar-ne l’ús, s’ha incorporat un sistema de crèdits per bonificar els usuaris recurrents amb descomptes de fins el 60% en la compra de packs.

El Projecte està impulsat per l’Associació de municipis per la mobilitat AMTU, la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i l’Ajuntament de Castellolí, en col·laboració de les empreses SEAT:CODE, Circuit Parcmotor i Servisimó. Es tracta d’una prova pilot sobre mobilitat intel·ligent –la primera que es fa fora de l’àrea metropolitana- que si dona bons resultats a la Conca d’Òdena es podrà implementar en altres territoris del país. MOBICO és una proposta sostenible, pionera, inclusiva i multiplataforma que, a partir de la utilització del servei que en faran els usuaris, donarà dades de molt valor sobre com es mouen els ciutadans per tal de poder planificar i dissenyar polítiques de mobilitat sostenible.

Un estalvi per a la butxaca i per al medi ambient

Un dels objectius del projecte MOBICO és connectar els municipis de la Conca d’Òdena facilitant els desplaçaments de la població, que es calcula que són uns 200.000 desplaçaments diaris que actualment es fan principalment en vehicle privat a causa de la separació entre municipis. Però no només es busca millorar la mobilitat dels ciutadans de la Conca, sinó també posar en marxa un nou model de mobilitat reduint la contaminació i l’ús del vehicle privat.

Pel que fa a la contaminació, les xifres són rotundes: fent el càlcul d’Emissions d’Efecte Hivernacle, es pot comprovar com els 2.394 quilòmetres recorreguts en vehicles elèctrics MOBICO durant un mes i mig a la Conca d’Òdena han suposat un estalvi de 0’35 tones de CO2 per al medi ambient. D’altra banda, els impulsors recorden que els costos de tenir un vehicle privat superen de llarg les despeses del pagament per ús del vehicle compartit.


Aquestes festes, compres sostenibles amb Conca Comerç i MOBICO

La plataforma online de serveis als comerços i la restauració de proximitat de la Conca d’Òdena, Conca Comerç, s’ha aliat amb MOBICO i porten a terme durant aquestes festes de Nadal una campanya inèdita: per cada 10€ gastat en un comerç de proximitat, l’usuari n’obté un de gratuït per utilitzar els vehicles elèctrics distribuïts als set municipis de la Conca d’Òdena. La campanya té com a objectiu promoure el comerç de proximitat i, alhora, la mobilitat sostenible; comprant prop de casa s’ajuda al teixit comercial del municipi i desplaçant-se en vehicle elèctric no es contamina.

Per beneficiar-se de la campanya només cal haver comprat en un dels 300 establiments (comerços, restaurants i parades de mercat) de la plataforma Conca Comerç, descarregar-se l’APP Mobico i enviar una foto del tiquet de compra al número de whatsapp que indica l’aplicació. Automàticament, s’ingressa 1 crèdit per cada 10 euros gastats, que suposen minuts gratuïts de conducció. La campanya ha estat ideada per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, està en marxa des del dilluns 22 de novembre i s’allargarà fins al 31 de desembre.

Com funciona MOBICO?


Els vehicles MOBICO es poden trobar en diferents punts dels set municipis de la Conca d’Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí, i per utilitzar-los només cal baixar-se l’APP Mobico –amb una tecnologia que ha desenvolupat SEAT:CODE- i donar-se d’alta del sistema introduint-hi les dades personals.

L’usuari paga només pels minuts que utilitza el servei, amb el mateix mòbil pot obrir el vehicle que es trobi més a prop, i té la zona blava gratuïta. La pàgina web mobico.cat recull tota la informació d’interès sobre el nou servei compartit de vehicle elèctric.